KIKi eriauhinna metsamajandajate konkursil pälvis Endel Tamm

Foto: Erlend Štaub

Laupäeval, 24. augustil Pärnus toimunud Kogu pere metsapäeval kuulutati välja tänavuse metsamajandajate konkursi võitjad. Järjekorras 31. Eesti parim metsamajandaja on Meelis Reinart Viljandimaalt. KIKi eriauhinna jätkusuutliku metsamajandamise ja liigilise mitmekesisuse hoidmise eest pälvis Valgamaa metsaomanik Endel Tamm, keda tunnustati ka parima metsamajandaja tiitli III kohaga.

Endel Tammel on Valgamaal 29 hektarit metsa ning ta on Valgamaa Metsaühistu liige. Metsamajanduslikke töid teeb Endel kinnistul ise koos Luua metsanduskooli lõpetanud pojaga. Tehtud on uuendusraieid ja hooldusraieid, istutatud metsataimi raiesmikele ja ka mittemetsamaale, kultuurid on hooldatud, tehtud on maaparandust ja puude laasimist. Metsas liikumiseks hoitakse korras teedevõrk ja niidetakse metsateedelt rohi. Metsa uuendamise ja hooldamise käigus on kujundatud mitmeliigilised ja struktuurselt mitmekesised puistud. Istutatud on männi ja kuuse kõrval ka muid puuliike nagu lehised ja sanglepad, tammed on kasvama pandud tõrudest. Metsaomaniku sõnul on tema eesmärgiks säästliku metsade majandamisega tulevikumetsa kujundamine järeltulevatele põlvedele.

KIKi eriauhinda käis metsapäeval üle andmas KIKi metsaosakonna juhataja Gunnar Reinapu.

Foto: Erlend Štaub

Parimad metsamajandajad selgitas välja ekspertidest koosnev viieliikmeline žürii. Koosseisu kuulusid Tiina Ruul, 2023. a parim metsamajandaja, Kadri-Aija Viik, metsakonsulent ja metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud juht, Peep Arold, Luua Metsanduskooli metsaülem ja praktikaosakonna juht, Veljo Kütt, metsakonsulent ja KIK metsaosakonna kontrollispetsialist, Kertu Kekk-Reinhold, Eesti Erametsaliidu arendusnõunik. Žürii külastas kõiki kandidaate ning tutvus nii nende metsade kui metsamajandamise võtetega. Hindajad võtsid arvesse ka metsaomaniku panust maaelu arengusse, traditsioonide hoidmist ja muid tegevusi.

Konkursil osales tänavu 10 metsaomanikku üle Eesti. 2024. aasta parima metsamajandaja tiitli esikoha pälvis Meelis Reinart Viljandimaalt. II koha pälvisid Sille ja Tambet Teesalu Tartumaalt. 

Foto: Erlend Štaub

Metsamajandajate konkursi eesmärk on tutvustada, kui mitmekesised on nii Eesti erametsad kui nende omanikud. Parimaks metsamajandajaks kandideerides ei ole määrav metsa majandamise vorm ega omandi suurus – tähtis on, et omanik majandaks oma metsa jätkusuutlikult ja hoolsalt.

Foto: Erlend Štaub

Kogu pere metsapäev toimub traditsiooniliselt konkursivõitja kodumaakonnas, seega 2025. aastal võõrustab metsapäeva Viljandimaa.

0Shares