KIK arutles Arvamusfestivalil erametsade majandamise ja elurikkuse üle

Foto: Liisi Brett

Arvamusfestivali esimesel päeval toimus metsa alal KIKi poolt korraldatud arutelu ”Kas erametsi saab majandada elurikkalt?”, kus otsisime vastuseid sellele, mida saab erametsa omanik teha elurikkuse tõstmiseks ja kas erametsa majandamine saab olla elurikkust soosiv. Rääkisime erametsatoetustest ning nende laiemast mõjust.

Arutelus osalesid Keskkonnainvesteeringute Keskuse metsaosakonna juht Gunnar Reinapu, Kliimaministeeriumi elurikkuse ja keskkonnakaitse asekantsler Antti Tooming, Tartu Ülikooli Ökoloogia ja maateaduste instituudi kaasprofessor Jaan Liira ja Metsaühistu Minu Mets MTÜ eestvedaja Ülle Läll.
Arutelu juhtis kommunikatsiooniekspert Urmas Vaino.

Arutelul tuli selgelt välja, et erametsade elurikkalt majandamine on võimalik, kuid see vajab täiendavaid teadmisi, vahendeid ja tuge. Oluline on leida tasakaal metsade majandamise ja looduskaitse eesmärkide vahel, et säilitada looduse mitmekesisust samal ajal, kui arvestatakse erametsaomanike majanduslikke huve.

Teise olulisema teemana kerkisid üles erametsaomanike mured. Looduskaitselised piirangud võivad piirata nende õigusi ja majanduslikke huve. Riigi toetused ja õiglane kompensatsioonimehhanism on vajalikud, et motiveerida metsaomanikke loodusväärtusi hoidma, kuid riigi ja metsaomanike vahel peab olema usaldusväärne koostöö. Eesmärk on Eestis kaitsealasid laiendada, kuid see tõstatab küsimusi, kuidas tasakaalustada metsaomanike huve ja looduskaitse vajadusi.

Arutelul jõuti selgusele, et KIKi toetused on olulised, et aidata erametsaomanikel hallata oma metsi jätkusuutlikult ja liigirikkalt ning toetused peaksid mitte ainult soodustama ökoloogiliselt jätkusuutlikku majandamist, vaid ka kindlustama, et metsaomanikud ei tunneks ennast karistatuna oma metsade majandamise eest.

Aitäh kõigile, kes arutelul kaasa mõtlesid, rääkisid ja kuulasid!

Foto: Liisi Brett

 

 

0Shares